Tips, råd og noe å tenke på
Markedsføring på nett
Markedsføring på nett er en sammensatt øvelse og midt i dette navnet står nettsiden din og gjør så godt den kan. Her skal du få noe å tenke på, samt innsikt til å ta bedre beslutninger i din markedsplan.
Markedsføring er en essensiell del av å finne kunder og skape merkevarekjennskap for din bedrift. Metodene er mange, kompliserte og det er ikke alt som fungerer for alle. Derfor skal du får en guide her, som tar for seg hva du bør tenke på – og kanskje gir det deg en retning i din vei videre?
Alt henger sammen med alt.
Nettsiden er selve navet
Den største tabben mange gjør, er å legge for lite innsats i nettsiden. Nettsiden skal være din aller beste selger, og når den ikke selger godt nok, så går det ut over alt annet du gjør.
Når en besøkende på nettsiden utfører en ønsket handling kaller vi det for en konvertering. Konverteringsprosenten er andelen besøkende som enten fyller ut et skjema eller kjøper noe.
Tommelfingerregelen: 2% konvertering er gjennomsnittet. Av 100 besøkende vil 2 personer kjøpe noe. Er du over, så kan det være bra, er du under, så er det ikke godt nok.
Dette varierer selvsagt mye fra bransje til bransje.
Du kan jo tenke deg selv forskjellen på en nettbutikk som selger til 1 % og en nettbutikk som selger til 3 %.
Om du kjøper 10.000 besøk for 50.000 kroner så kan du enten selge til 100 eller 300 på samme kampanje.
Hvem er, og hvor er kunden?
Hvordan skal du nå frem til dine kunder? Dette er noe man bør tenke på før man også velger kanal. Det er ikke slik at kundene nødvendigvis er over alt.
B2B: Bedriftskunder har ofte et annerledes handlemønster, og kan være krevende å vinne over digitalt. Her er det noen hensyn å ta, med tanke på hvem som er beslutningstagere, hvor de normalt finner sine leverandører. Svært mange møter sine kunder og leverandører gjennom eksisterende nettverk og messer, noe som kan gjøre digital markedsføring krevende, men ikke umulig.
Beslutningstagere er også mennesker, også disse kan være utsatt for merkevarepåvirkning. Kanskje skal du synliggjøre din merkevare før du møter kundene på en messe?
En annen ting som er verd å merke seg i B2B er at mange er på en jobb-PC og her kan standard nettleser og søkemotor være uendret, slik at Bing annonsering potensielt kan være en kanal mange ikke tenker på
LinkedIn egner seg også for å treffe potensielle kunder, ikke bare gjennom betalt annonsering, men med å ha en aktiv tilstedeværelse selv.
B2C: Blant private kunder og forbrukere er det naturlig å skille mellom planlagte innkjøp og impulskjøp.
Gode impulskanaler er ofte visuelle, som Facebook, Instagram, TikTok m.fl – typiske digitale kanaler hvor bilder og video er hovedessensen.
Planlagte kjøp er ofte utsatt for undersøkelser, “Googling” og søk. Her er ofte SEO og betalte annonser i søkemotorene viktig.
Betalt vs Organisk trafikk
Innen markedsføring på nett, så snakker vi ofte om “Betalt trafikk” og “Organisk trafikk”
Betalt trafikk: Du kjøper annonser, og tiltrekker kunder til ditt nettsted med å kjøpe trafikken.
- Digitale annonser
- Sponsorinnlegg
- Influensermarkedsføring
Når noen klikker på en søkeannonse, f.eks via Google Ads, så får du et treff i Google Analytics på Paid Search. En betalt annonse i sosiale medier gir treff på “Paid Social”
Organisk trafikk: Dette er det vi litt feilaktig kaller “gratis trafikk” – Den må ikke være gratis, da dette også krever systematisk jobbing.
- Søkemotoroptimalisering.
- Artikler og innhold
- Poster i sosiale medier
- Deltagelse i online forum og diskusjoner
Når du skriver et innlegg på Facebook, og noen klikker inn på din nettside så har du fått “organic social” i Google Analytics. Når noen søker i en søkemotor, og klikker på ditt resultat, får du en “organic search”
Selv om vi kaller det gratis trafikk, så kan SEO være både tidkrevende og dyrt. Du kan også betale en ekspert på sosiale medier til å administrere innholdet ditt. I tillegg kan egne tekstforfattere skrive artikler. Ingenting av dette er gratis. I beste fall kan noe gjøres med egeninnsats.
Forskjellen er at når betalt annonsering stopper, så stopper trafikken øyeblikkelig. Når jobben med organisk trafikk stopper, vil den fortsette å trekke besøkende i ganske lang tid. Det er likevel ikke anbefalt å stoppe helt opp, verden er stadig i endring, og vi må henge med.
Nettsiden er en levende evolusjon
Nettsiden er som sagt det viktigste elementet i hele prosessen. En nettside må være levende, og man må jobbe systematisk med å øke konverteringer – da det er med på å utgjøre forskjellen på suksess og fiasko i online markedsføring.
Google oppdateringer gir fem til seks større endringer i året, og det kommer også flere små endringer mellom.
Dette er ofte ting som krever at du tilpasser seg.
Blant endringer som har kommet i senere tid er data rundt kjøretøy og data rundt stillingsannonser, så om du ikke har oppdatert nettsiden din på et par år, og er i disse bransjene, så kan du være utdatert allerede.
Innholdet ditt blir utdatert, nye trender kommer, og du må stadig gjøre tilpasninger og holde innholdet oppdatert og aktuelt.
Det er overraskende mange som lar nettsiden stå statisk i forfall. Ikke vær blant dem, og du gjør det bedre enn de fleste allerede.
Bruk sporing, overvåking og testing
Riktig sporing av aktivitetene er også med på å gjøre annonsene mer effektive. I tillegg får du ganske god innsikt og hva som fungerer (det vil vi ha mer av) og hva som ikke fungerer (det vil vi ha mindre av)
Brukeradferden kan endre seg både med bruk av ord, bilder, farger og plassering. Derfor er det viktig å prøve ulike vinklinger og utføre det vi kaller A/B testing.
Vi som jobber med digital markedsføring ser også aktiviteten til dine konkurrenter, og vi vet hvem som sover i timen, og vi ser stadig store aktører bli små, og små aktører bli store.
En vanlig feil vi ser ofte, er når noen bytter eller oppgraderer med en ny nettside, så forsvinner mye av trafikken, fordi man ikke følger best practice for å lansere nye nettsider. Vi klandrer ingen, men mange vet ikke hvor viktig det er å gjøre slikt riktig. Og våre verktøy ser hvem som får det til, og hvem som sliter.
Merkevarebygging blir viktigere
I løpet av høsten 2024 har det blitt tydeligere at søk etter merkevarenavnet gir en “boost” i nettsidens plassering blant Google sine søkeresultater. Med det blir det også en rask glidende overgang til tradisjonell markedsføring og sponsoraktivitet.
Det dyreste du gjør er dette!
Vi ser det om og om igjen, nettsider som underpresterer, og som fungerer som en dårlig selger. Dette er det vanligste problemet vi støter på, og ofte det “dyreste” å gjøre noe med, men prisen av å la være er ofte verre.
Slik gjør du en ROI-analyse for en nettside – Er din nettside lønnsom?
Mange bedrifter vurderer om de skal investere i en ny nettside, men hvordan kan du faktisk regne ut om det lønner seg? Her får du en steg-for-steg guide til hvordan du kan beregne avkastningen (ROI) på en ny nettside – og motsatt, hva en dårlig nettside kan koste deg.
1. Hvilke tall trenger du å finne fram?
For å regne ut om nettsiden din er lønnsom, trenger du følgende:
- Antall besøkende per måned (f.eks. 1 000)
- Dagens konverteringsrate (f.eks. 1 % av besøkende blir kunder)
- Forventet konverteringsrate etter oppgradering (f.eks. 3 %)
- Gjennomsnittlig inntekt per kunde
- Margin i %
- Kostnad for en ny nettside (f.eks. 100 000 NOK)
- Andel av leads som blir kunder (om du har leads fremfor salg)
2. Slik regner du gevinsten
Finn ut dagens tall og regn ut
Kunder per måned = (Antall besøkende × Konverteringsrate) × Andel leads som blir kunder
1000 kunder pr måned med 1% konvertering.
(1 000 x 1 %) = 10 kunder eller leads ( ganger med leads til kunde % om du har det)
Tallet du får ganger du med omsetning x margin % = Din fortjeneste.
Så ganger du opp 1000 med 3% konvertering.
Her må du også være obs på at med en ny nettside blir ofte 1000 til 1100. I tillegg kan også andelen av leads som blir kunder øke, da en god nettside skaper mer kvalifiserte leads.
Eksempel med en ordreverdi på 5000 kroner, med 30 % margin.
1000 x 1 % = 10 kunder x 5000 = 50.000 = Margin på 15.000
1100 x 3 % = 33 kunder x 5000,- = 165.000,- = Margin på 49.500
En nettside til 100.000 som gir resultat nummer 2 er nok alltid verd det.
Om du velger å fortsette med en nettside som underpresterer, så blir kostnaden av nettsiden 414.000 i året i dette tilfellet.
Ja, for svært mange blir tallene ekstremt store fort.
Bieffekten av en god nettside
Så har vi Google, de ønsker å levere kvalitet til sine brukere. En god nettside rangerer også bedre i søkeresultatene, som igjen er med å øke trafikken.
Men det stopper ikke der. Også i betalt annonsering har gode nettsider en fordel. De belønnes med en lavere pris, og bedre plassering.
Om du henter 10.000 besøkende via Google ads i året til 6 kroner pr klikk, så betaler du 60.000. Med en ny og bedre nettside får du kanskje 10500 klikk for samme prisen. Eller 15 ekstra kunder, helt gratis.
Min personlige anbefaling
- Sørg for at du har en nettside som selger. Det er fundamentet i alt du gjør.
- Eviggrønne annonser – Faste annonser som alltid tikker og går uten store endringer. Generiske søkeannonser og generiske merkevareannonser.
- Lag en mix av strategier fremfor å holde deg til en plan.
- Optimaliser nettsiden for treff fra søkemotorer
- Lag innhold som kundene setter pris på
- Vær aktiv i sosiale medier, men velg kanalene med omhu.
- Prøv ulike kanaler, ha et budsjett til eksperimentering
- Kutt ting som ikke virker, og jobb videre med det som gir resultater
- Ha en plan for merkevarebygging utenfor internett.
- Å prøve å gjøre ting selv fungerer svært sjeldent – og kan være svindyrt i lengden.
Markedsføring på nett er en sammensatt øvelse hvor resultatene henger sammen med alt du gjør. Du bør være forsiktig med å lene deg på en strategi
Tips: Den første samtalen med eksperter er ofte gratis. Vær åpen på hvilke budsjetter du har, for begrensningene er alltid i ditt budsjett, uten unntak.
Invester nok i nettsiden til at den ikke er flaskehalsen, det er raskt det smarteste du gjør.

Skrevet av:
Frode Heimen
Sist oppdatert:
Februar 2025