Prising, markedsposisjon og risiko
Kjøpe en eksisterende nettside?
Kjøp og salg av nettsider og domener er en ganske vanlig vurdering for mange. Kanskje har du fått tilbud om å ta over en nettbutikk? Her er det du må tenke på.
Kjøpe eller blanke ark?
Å kjøpe en etablert nettside, domenet eller starte fra bunnen av? Det er et viktig valg for mange som ønsker å etablere seg på nett, eller posisjonere seg. Begge alternativer har sine fordeler og ulemper, og valget avhenger av dine mål, ressurser og strategi.
For være en trygg kjøper, eller selger for den saks skyld, kan det være verdifullt å bruke en rådgiver med spesialisert kompetanse.
Fordeler og ulemper med å kjøpe en etablert nettside
En rask vei til målet, er ikke alltid dumt. Det er mange fordeler med å kjøpe et ferdig og etablert produkt.
- Eksisterende trafikk: En etablert nettside har ofte allerede besøkende og en viss posisjonering i søkemotorer.
- Bygd tillit: Kunder eller brukere kjenner kanskje allerede til siden eller merkevaren.
- Eksisterende innhold og struktur: Mindre behov for å starte fra bunnen av.
- Mulighet for raskere avkastning: Hvis nettsiden genererer inntekter, kan du oppleve avkastning raskere.
- Økte markedsandeler: Kanskje er nettsiden en konkurrent? Kanskje ønsker du å komme raskere i en sterkere posisjon?
Nå er det jo slik at det er ikke alltid lurt å kjøpe en nettside og fallgruvene er mange. Her er noe av det du bør være obs på.
- Eksisterende trafikk: Er trafikken relevant? Hvor kommer den fra?
- Tekniske utfordringer: Nettsiden kan være låst, rigid, ha feil teknologi, være utdatert. Kjedelig å kjøpe en nettside bare for å lage ny to måneder etterpå.
- Spam/straff: Noen nettsider er straffet av Google, henger noe sammen med eksisterende trafikk, men det er greit å sjekke om nettsiden har en annen historikk enn den du ser.
- Riktig pris: Ok, denne kan like gjerne stå på fordeler også. Men prisen på en nettside kan kalkuleres til en viss grad.
Tydelig på hva du kjøper
Det er forskjell på å kjøpe en ferdig nettside og et domenenavn. Skal du ha med eller uten varelager?
Skal du lage nye kontoer på Google Analytics, Google Ads, Sosiale medier osv?
Kontoer og tilganger
Facebook er kjent for å ha litt kronglete kontotilganger, og det som kan se ut som en svært attraktiv side på facebook kan være et mareritt å administrere eller rydde opp i.
Historikken i Google Analytics og Google Ads er også viktig å ta vare på, for bedre resultat i fremtiden.
Du må ha tilgang til DNS (Domenenavn), webservere, nettside admin, google ads, google analytics, google tag manager, google bedriftsprofil kanskje m.m.
Hva er domenet verdt?
Et domene har som en nettside, i seg selv en verdi. Men skal du kjøpe et domene, som lenge har operert i en annen bransje, så kan du slite litt i starten. Domenet har sin egen historikk som kan påvirker synlighet i Google sin søkemotor på en positiv eller negativ måte.
Kjøp av firmaet, eller nettsiden?
Kjøp av et AS har sine egne fordeler og ulemper i seg selv. Det som kan være lurt å passe på her, er at domenenavn og nettsider kan stå på noen andre enn selve AS’et. Det kan stå på enkeltpersoner, andre firmaer, byråer m.m. Det er viktig å passe på hvem som har eierskap og sikre dette i en slik prosess.
Starte med blanke ark?
Alternativet til å kjøpe en eksisterende nettside er å starte selv. Hva som er best her, er mulig å analysere seg frem til. Når jeg beregner pris på eksisterende nettsider baserer den seg på «hvor lang tid tar det å lage noe nytt, som kan ta igjen det gamle» – et sted i horisonten er det muligens et krysningspunkt rent økonomisk.
Ulemper med å starte en ny nettside
- Tidsbruk: Levering er en ting, men det å bygge en trafikk kan ta både måneder og år, for å ta igjen en eksisterende nettside. Det må du ta høyde for.
- Ukjent: Merkevaren kan være ukjent og ta tid før man har etablert en tillit i markedet.
- Større usikkerhet: En nettside som er etablert har en bevist suksess, en ny nettside er ikke garantert å lykkes.
Fordeler med å starte på nytt:
- Full kontroll: Merkevare, innhold og tilpasset din egen visjon og mål.
- Moderne: Du kan starte med de nyeste løsningene og trendene.
- Rimeligere: Investeringen kan tas steg for steg med en ny nettside.
- Potensiell større verdistigning: En ny nettside som lykkes gir også en verdi som i sin tur kan omsettes i fremtiden.
Fordelen med innsikt
Dette er også et område som kan være malbasert og raskt eller skreddersydd og håndkodet, som tar lang tid. Fordelen med WordPress er at man kan også programmere i en malbasert struktur, slik at man gjenbruker mye kode. Det som ofte tar ekstra mye tid er integrasjoner og spesielle funksjoner som ikke før er løst. Grovt sett skal man innom disse:
- Oppsett av grunnstruktur: Installering av CMS eller bygging fra bunnen.
- Front-end utvikling: Implementering av designet med HTML, CSS og JavaScript.
- Back-end utvikling: Database, integrasjoner og funksjonalitet.
- Funksjonalitet: Kontaktformularer, e-handel, booking, API-er osv.
Basert på alt over, så er prisen for utvikling avhengig av hva man ønsker. Man kan lage en nettside basert på en mal, hvor man bytter ut logo og litt tekst på noen timer. Da har du det vi kaller en «onepager» hvor alt er å finne på en enkelt side.
Det finnes en rekke standardfunksjoner for handlekurver, kalendre, booking, medlemsregister m.m. og med litt tilpasning kan man få det omtrent slik man vil ha det. Ønsker du derimot å avvike fra disse standardløsningene kan timebruken gå igjennom taket. Dette punktet handler dermed også om kompromiss.
Tips: Det er ofte lurt å bruke «ferdige» systemer slik de er satt opp, fordi det er gjenkjennelig funksjon for en sluttbruker. For eksempel kan bookingløsningen være gjenkjennbar fra andre nettsider, slik at kunden allerede vet hvordan de bruker den.

Skrevet av:
Frode Heimen
Sist oppdatert:
Januar 2025